Општина Петровац на Млави је општина у Браничевском округу у североисточној Србији, u средишњем сливу реке Млаве, између Хомољских планина и Горњачке клисуре на југу и Стишке равнице на северу. Седиште округа је градско насеље Пожаревац, позната раскрсница путева, кроз који и данас воде бројне саобраћајнице. Браничевски округ има укупно 183.625 становника (попис 2011).

Седиште општине је град Петровац на Млави. Општина Петровац на Млави се састоји од 34 насеља. По подацима из пописа 2011. године у општини је пописано 41 220 становника у 10300 домаћинстваПроцена је да се на привременом раду у иностранству налази 10.282 становника. По површини, у Браничевском округу, од 8 општина налази се на трећем месту (иза Жагубице и Кучева), а по броју становника је на другом месту, одмах иза пожаревачке општине. Територија општине Петровац на Млави је подручје са изванредним и разноврсним карактеристикама које најбоље осликавају многобројна врела, потоци, речице, шуме, питома северозападна падина Хомољских планина, плодна равница Стиг и богата долина Млаве са дивним пејсажом и родном земљом на којој све добро успева.

Мрежа насеља је равномерно развијена са релативно уравнотеженом концетрацијом становништва, изузимајући планинске делове општине. У административном погледу општина Петровац на Млави припада Браничевском округу, а окружују је општине Жагубица, Кучево, Мало Црниће, Жабари, Свилајнац и Деспотовац. На овој територији се се одавно укрштали важни путеви који су водили према моравској долини и долином Млаве према Дунаву где се и сада налази на једном од најзначајнијих праваца у оквиру Подунавског региона који повезује Бор, Жагубицу и Петровац на једној са Пожаревцом и ауто-путем Београд-Ниш, на другој страни.

Петровац на Млави је градско насеље у Србији у општини Петровац на Млави у Браничевском округу. Према попису из 2011. било је 8.152 становника. До 2007. године званичан назив насеља је био Петровац (Сл. гласник Републике Србије 129/07).

Петровац на Млави је удаљен 116 km од Београда, а саграђен 1859. године, по наређењу кнеза Милоша Обреновића, и који му надене назив по његовом пријатељу, а на захтев мештана села Свине, крајинском војводи и касније државном саветнику Милутину Петровићу Ери, млађем брату Хајдук Вељка Петровића. У Петровцу на Млави се родио један од најпознатијих српских духовника архимандрит Тадеј.

Град се налази у долини реке Млаве. На подручју града се укршта